sexta-feira, 30 de setembro de 2011

Manifesto de Lisboa em grego

15 Οκτωβρίου 2011 - H Δημοκρατία βγαίνει στους δρόμους!

Μη κομματική, μη θρησκευτική ειρηνική διαμαρτυρία
- Για συμμετοχική δημοκρατία
- Για διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις
- Για να μπει τέρμα σε μια επιβεβλημένη επισφάλεια/ Για το δικαίωμα στην εργασία με εργασιακά δικαιώματα

Εμείς, εργαζόμενες, επισφαλή άτομα, άνεργοι, αντικαταστάσιμοι ή υπό απόλυση, φοιτητές, μετανάστες, συνταξιούχοι, γενιές ολόκληρες στη βάρδια και στο τρέξιμο, απογοητευμένοι με τις συνθήκες ζωής μας, βγαίνουμε σήμερα στο δρόμο, στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να εκφράσουμε μη βίαια το θυμό και τη διαμαρτυρία μας για το τωρινό μοντέλο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής διακυβέρνησης, που μας καταπιέζει, που δεν μας εξυπηρετεί, δεν μας αντιπροσωπεύει.

Τα σημερινά μοντέλα διακυβέρνησης βασίζονται σε μια ψεύτικη δημοκρατία όπου οι αποφάσεις παίρνονται σε κλειστές αίθουσες κοινοβουλίων, υπουργικών γραφείων και διεθνών οργανισμών, χωρίς καμία πρόσβαση ή έλεγχο από τους πολίτες, υποδουλωμένες σε χρηματιστικές και οικονομίστικες προτεραιότητες, χωρίς κοινωνικές ή περιβαλλοντικές ανησυχίες, παράγοντας ανισότητα, αθλιότητα, φτώχεια, παγκόσμια και σταδιακή απώλεια ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτό δημοκρατία!

Θέλουμε μια δημοκρατία συμμετοχική, όπου οι άνθρωποι να έχουν λόγο και να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θέλουμε μια δημοκρατία όπου οι δημόσιες θέσεις να ανήκουν σε έντιμους πολίτες, που να υπερασπίζονται την κοινωνική μας πρόνοια και ευημερία.

Θέλουμε μια δημοκρατία που να μην έχει εξαιρέσεις για την προστασία των πλουσίων. Θέλουμε ένα αναλογικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, όπου ο πλούτος θα μοιράζεται ισότιμα και η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται σε όλους χωρίς περικοπές. Θέλουμε μια δημοκρατία στην οποία όλοι θα συμβάλλουν δίκαια και αμερόληπτα και όπου θα αναγνωρίζονται τα δικαιώματα και τα καθήκοντα όλων των πολιτών.

Θέλουμε μια δημοκρατία όπου όσοι καταχρώνται την εξουσία τους ή διαπράττουν οικονομικές ατασθαλίες να λογοδοτούν ενώπιον ανεξάρτητων δικαστηρίων σε ένα απο-γραφειοκρατικοποιημένο δικαστικό σύστημα. Θέλουμε μια δημοκρατία όπου οι δομικές πολιτικές να εγκρίνονται με την κατανόηση και την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων, σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Δεν αποδεχόμαστε ότι αυτή η κρίση είναι αναπόφευκτη. Απαιτούμε να γνωρίζουμε από πού μας ήρθε αυτή η ύφεση, σε ποιον χρωστάμε και γιατί, σε ποιες συμφωνίες βασίζεται το χρέος μας.

Οι άνθρωποι δεν είναι μιας χρήσης, η ζωή τους δεν είναι δυνατό να εξαρτάται από την χρηματιστηριακή κερδοσκοπία ή από οικονομικά συμφέροντα που τους υποβιβάζουν στην κατάσταση του εμπορεύματος. Οι συνταγματικές αρχές που κατακτήθηκαν με την Επανάσταση της 25ης Απριλίου 1974 και είναι κατοχυρωμένες σε όλο το δημοκρατικό κόσμο, και που ορίζουν ότι η οικονομία πρέπει να υποτάσσεται στο γενικό συμφέρον της κοινωνίας, διαστρέφονται συστηματικά με την επιβολή μέτρων όπως αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα της τρόικας, που οδηγούν στην απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, την καταστροφή του συστήματος υγείας μας, των δημόσιων σχολείων και του πολιτισμού, με βάση στενά οικονομιστικές θεωρίες.

Φυσικοί πόροι όπως το νερό, και άλλοι στρατηγικοί τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, είναι δημόσια αγαθά που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Μια δημοκρατία παραιτείται από το μέλλον της όταν η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση, ο πολιτισμός και η πρόνοια θεωρούνται ως προνόμιο για λίγους ή απλώς ιδιωτικοποιούνται χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το λαό.

Η ποιότητα μιας δημοκρατίας μετριέται με το πώς μεταχειρίζεται το λαό της. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι έτσι. Στην Πορτογαλία και σε όλο τον κόσμο, στις 15 Οκτωβρίου λέμε: ως εδώ και μη παρέκει!

Η δημοκρατία βγαίνει στους δρόμους. Κάντε μια βόλτα με τη δημοκρατία.

15:00 Διαμαρτυρία - Συγκέντρωση στο Marquês de Pombal
19:00 Λαϊκή Συνέλευση - São Bento - μπροστά στη Βουλή 
0:00 αγρυπνία

Sem comentários:

Enviar um comentário